Turismul de răzbunare, benefic la nivel global, înțeles greșit de români
Disperați să iasă din casă după izolare, la nivel global, oamenii au generat un trend intitulat turism de răzbunare. Foarte mulți vor să meargă în vacanțe. Din păcate, acest principiu s-a aplicat prost în România.
Revenge Tourism sau Revenge Travel face referire la un trend început în luna mai a acestui an, când mai multe țări au început ridicarea restricțiilor legate de călătorie. Deși ai crede că românii au fost primii adepți ai curentului de mai sus, realitatea este un pic mai complicată la noi. Din păcate, acesta este un nou exemplu de principiu luat ”din afară” și aplicat greșit la noi.
„Turismul de răzbunare este modul prin care mulți călători la nivel mondial vor să compenseze faptul că au stat inchiși în casa pentru o perioadă lungă de timp. Astfel că, dupa pandemie, când poate cu puțin noroc viețile noastre vor reveni la normal, cei care călătoresc frecvent vor pleca și mai des în excursii tocmai pentru a compensa. Astfel ca, și în România ar trebui să ne așteptăm la un val de vacanțe în 2021 sau cu vârf 2022, dar până atunci structurile de cazare, turoperatorii, companiile aeriene trebuie să arate că s-au pregatit cu adevarat pentru turisti si le pot oferi siguranța sanitară de care au nevoie”, a declarat pentru Ziare.com, consultantul în turism Traian Badulescu.
În final, românii s-au grăbit să meargă în vacanță, dar spre deosebire de alte țări din lume, orice reguli de distanțare socială sau siguranță sanitară sunt neglijate cu entuziasm. „În momentul de față, din cauza restricțiilor, românii aleg să călătorească mai mult lângă casă, adică pe distanțe pe care le pot parcurge cu mașina. De aceea, vedem că turismul local a cunoscut un reviriment major în perioada de vara. Pe lângă destinațiile interne, dar și Bulgaria și Grecia, s-ar putea sa vedem un trend accentuat și pe Turcia. Cu toate acestea, revin și spun că noi am luat-o înaintea trendului mondial. Revenge travel este și despre siguranță, iar ceea ce face o parte din români, în momentul de față, nu are nicio legătură cu siguranța sanitară”, a adăugat Badulescu.
Psihologul Mihaela Argeșanu atrage atenția asupra faptului că nivelul de inconștiență al românilor are legătură cu imaturitatea. „Ca orice în cazul oricărei restricții sau reguli, psihicul uman neevoluat, neconștient, imatur sau infantil, precum cel al copiilor, tinde să o încalce sau să facă fix pe dos. Tocmai prin prisma neînțelegerii conștiente a diferenței dintre bine și rău. Tot ceea ce devine interzis devine atracție”, explică Argeșanu.